Previous Frame Next Frame
Weven
Weven is een eeuwenoud ambacht , dat jammer genoeg niet zo veel meer aandacht krijgt.
  Jullie kennen wel de 'verdure's , hele grote wandtapijten die je kan bewonderen in kastelen en museum's .... en bij rijke mensen .
Tegenwoordig kan je ook op geregelde tijdstippen naar 'la laine' in Oudenaarde (daar herstellen ze oude wandtapijten)
en word er ook geweven. De Wit in Mechelen is ook gekend.
Ik beperk me tot het weven van meestal oosters getinte kleinere wandtapijten
Weefmateriaal 
Natuur 

Ik weef ook weleens wandtapijten over de natuur.
--> Schone Schaapjes drieluik 
--> Bergen 

Een prachtige site met heel mooi geweven wandtapijten , dat je zeker eens moet bekijken als je zin en tijd hebt is :

Kelim


"Kelim" : arabish voor gespleten weefsel of dun weefsel.
    De ketting (verticale draden) zijn in zéér sterk katoen, deze draad staat onder een enorme spanning door het opspannen op mijn staand getouw en de inslag van de gekleurde zuivere tapijtwol.Het ecru geweven wandtapijt met de rode zandloper is :"Kelim met Hans Memling motief" : genaamd naar de schilder Hans Memling. In 1480  schilderde hij dat motief op een tapijt in een van zijn schilderijen. Dit teken werd later gebruikt door de wevers..
Zandloper : symbool van het tijdelijke van het leven tegenover het eeuwige.
Hier gebruik ik vissersgaren en zuivere tapijtwol.

Oosters geknoopt

 Zoals bij "Kelim" span ik de kettingdraden op mijn weefgetouw. Hoeveel kettingdraden ik moet spannen, weet ik door het uitrekenen met een bepaalde formule. Daarbij heb ik het aantal draden en inslagen per 10cm nodig. Bij de geknoopte tapijten leg ik eerst 2 rijen inslag, dan een rij turkse knopen in tapijtwol. De rijen worden regelmatig goed aangeklopt met een slagkam.
Turkse knoop
Dit is een Turkse knoop : die gebruik ik voor mijn oosters geknoopt tapijt. Hier zie je hoe ik mijn vooraf geknipte draadjes leg rond de kettingdraden. Om die draadjes te knippen, heb ik een speciaal gemaakt houten latje. Deze techniek mag je zeker niet verwarren met smyrna: dit is met stramien en een haak die de draadjes vastmaakt in het stramien.